Wat is EMDR?

 

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) is een behandelmethode voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals bijvoorbeeld een auto-ongeluk, een overval, huiselijk geweld, een plotselinge relatiebreuk, seksueel misbruik of een geweldsincident. Maar ook in onze ogen minder ingrijpende gebeurtenissen die we als kind hebben meegemaakt, en die toch psychische klachten met zich meebrengen, kunnen hiermee effectief worden aangepakt.

 

Wetenschappers denken dat herinneringen aan de nare ervaring(en) in zo’n geval niet goed zijn opgeslagen in het geheugen. Als dat door EMDR is verbeterd, zullen ook de problemen die hiermee te maken hebben verminderen of verdwijnen.

 

De hersenen verwerken traumatische ervaringen anders dan gewone. Bij gewone ervaringen gaat de informatie van de zintuigen naar de hersenen, waar deze wordt geregistreerd en verwerkt tot een herinnering: een mix van feiten, indrukken en interpretaties. Bij ervaringen waarbij erge angst, hulpeloosheid of levensgevaar een rol spelen, kondigt het lichaam echter een alarmtoestand af. Oorspronkelijke beelden, gedachten, geluiden en gevoelens worden daardoor in ruwe (= onverwerkte) vorm opgeslagen. Prikkels, zoals beelden, geuren, geluiden, die aan de ingrijpende gebeurtenis doen denken, kunnen deze “ruwe herinnering” telkens weer activeren. EMDR helpt om het informatieverwerkingsproces af te ronden, zodat traumatische herinneringen gewone herinneringen kunnen worden.

 

EMDR is een relatief nieuwe therapie. Een eerste versie van EMDR werd in 1989 beschreven door de ontwikkelaarster ervan, de Amerikaanse psychologe Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode.

Colofon

Praktijkadres:
Johanna Naberstraat 8

4003 ZX Tiel

06-30709367

 

praktijkbarbarameijer@gmail.com

www.detherapeute.nl

 

Aangesloten bij:

NBVH, nr. 06071

RBCZ, nr. 113132

AGB-code 90.036480

KvK 30269248

Je kunt wel roepen dat je op het juiste spoor zit, maar daar heb je niks aan als de trein stilstaat.