De therapie

 

Jij vertelt over wat je nu als probleem ervaart. We gaan uitzoeken of er 1 of meerdere traumatische ervaringen in je leven zijn geweest, die de oorzaak is/zijn van jouw huidige klacht(en). We blijven per ervaring stilstaan bij het vervelendste moment van die ervaring, het moment dat nu nog de meeste spanning oproept.

 

emdr koptelefoonAls we beginnen met de sessie, concentreer je je zich op dit beeld en wat je er nu bij denkt en voelt. Tegelijkertijd:

volg je met de ogen de vingers van de therapeut, die voor jouw gezicht heen en weer bewegen
of luister je naar klikjes die afwisselend links en rechts via een koptelefoon te horen zijn.

 

Deze stimulaties van de linker en rechter hersenhelft wordt bilaterale stimulatie genoemd. De stimulatie zorgt ervoor dat het brein mogelijk een verwerking van de nare ervaring laat plaatsvinden. De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set stimulatie gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt. Soms kan het zijn dat je veel te vertellen hebt tijdens zo’n stop. Dan zal ik je afremmen om het proces optimaal door te laten gaan, omdat dit de behandeling ten goede komt.

 

De sets zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger, kleiner of verdwijnen ze helemaal. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de cliënt.

 

Het kan zijn dat je tijdens de behandelperiode wat meer bezig bent met herinneringen aan de ingrijpende gebeurtenis(sen) of aan voorvallen die daarmee te maken hebben. Dit komt doordat er een verwerkingsproces in gang wordt gezet. Een proces dat niet stopt zodra je hier de deur uit gaat. Je kunt daardoor tijdelijk wat onrustiger worden, of moe zijn. Ook kan het zijn dat je meer droomt of lichamelijke klachten wat meer kunnen reageren; gelukkig is dat een paar dagen na een therapiesessie meestal weer voorbij. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je nergens last van hebt.

Colofon

Praktijkadres:
Johanna Naberstraat 8

4003 ZX Tiel

06-30709367

 

praktijkbarbarameijer@gmail.com

www.detherapeute.nl

 

Aangesloten bij:

NBVH, nr. 06071

RBCZ, nr. 113132

AGB-code 90.036480

KvK 30269248